En oo, ty yde on. Onnistu ja toimii. En tiiä miten, mut ei se nyt mitää rakettitiedettä oo. Ruokkii päivittäi ja jos pitää säilöö pitempää laittaa jääkaappii. Sielläki pitää ruokkii kerra viikkoo tjms.
Tässä langassa kunnostetaan -87 vuoden Matkaaja 8000. Seisonut autiotalon pihassa useamman vuoden ja ottanu vettä sisään useammasta kohtaa. Myös muurahaiset möyhentäny takaseinää. Murkut myrkytetty.
Nyt ensin pitäisi tyhjentää roskista ja muusta ryönästä tuo vaunu. Sitten meinasin purkaa kaikki kalusteet pois, mitkä myöhemmin kunnostan, maalaan ja laitan takaisin ainakin isolta osin.
Tämän jälkeen ihmettelen vähän kaasu, sähkö ja lämmitysjuttuja miten ne menee ja mitä niille tekee.
Sitten avaan katon, seinät ja lattian. Katson mistä vuotaa, paikkaan, korjaan rungon, vaihdan eristeet ja uudet sisäpinnat.
Alusta ja jarrut vaikutti ihan hyvältä, mutta on nekin varmasti käytävä läpi.
Tarkoitus olisi tässä kesänmittaa tätä puuhailla ja laitella silloin kun on aikaa. Laittakaahan kommentteja, vinkkejä, neuvoja ja ajatuksia. En oo tosiaan koskaan ennen tämmöstä purkanu saati korjannut.
Kevät on taas pian täällä!!!
Onko laudalla puutarha ihmisiä?
Haluatteko mielummin kasvatella kukkia, yrttejä vai vihanneksia? Haaveissa oma perunamaa?
Mitä suunnitelmia teillä on nyt omalle pihallenne?
Itsellä tarkoituksena luoda hyvin luonnontilainen piha, rehevä ja villiintynyt on jotenkin hyvin kaunista katseltavaa. Pidän myös linnuista, perhosista, ja muista ihme mönkijöistä, joita meillä onkin paljon.
Kuitenkin, auringonkukkaa olisi tarkoitus kylvää. Ja repiä pois vieraslajeja kuten lupiini...
Vanhoja marjapensaita, sekä omena ja luumupuita löytyy myös. Ne ovat vuosia olleet hoitamattomana, joten jotain pitäisi niillekkin keksiä. En ole kovin iso tietäjä, mitä tulee hedelmäpuiden hoitoon, joten saa nähdä mitä tapahtuu.
🌿🍃🌿🍃🌿
Viimeinen tekee nyt kukkaa, melko sinnikäs pieni vehka!
Viaton Pappi
•
1 kk
Täytyy ensi keväänä panostaa enemmän tähän projektiin. Tässä varressa oli viisi kukkaa, oli kyllä kaunis.
Kallis Filosofi
•
1 kk
Perunaa tuli reilusti yli omien tarpeiden. Sipulit menestyi vähän kehnosti, mutta kyllä niistäkin maistiaiset sai. Ensikaudella ollaan viisaampia kylvövälien ja -syvyyksien kanssa. Repertuaaria olisi tarkoitus laajentaa ainakin porkkanaan ja ehkä jotain kasvihuonejuttujakin voisi enemmän tehdä. Nyt olisi paremmat mahdollisuudet kasvatella taimia sisällä, kun on tullut hankittua muutamat lamput.
Mulla olis tämmösiä vajaa 20cm halkasijaltaan olevia mäntyklapeja mistä ajattelin tehdä leuanveto/matontamppaustelineen pihalle.
Miten nää olis parasta käsitellä että kestää edes muutaman vuoden?
Ajattelin mahdollisimman askeettista tapaa että kaivaisi 0,5m montun, löisi pöllin monttuun ja betonia täytteeksi. Nuo maan alle jäävät osat pitäisi jotenkin suojata lahoa vastaan, esim. polttaminen on käynyt mielessä niin ei tarvitsisi mitään hirveitä kemikaaleja käyttää ja kyllä sillä ennen vanhaan on aitatolpatkin kestäneet vuosia maan sisässä.
Nyt niitä protipsejä jos löytyy tietoa ja kokemusta paalujen asennuksesta maahan.
Mänty mätänee tonne betonin tai maan sisään nopeemmin ku mutsis pillu haudattuna. Tee betonista perustukset mutta laita sinne pilarikenkä joka on vähintään 10cm irti maanpinnasta ja tukki siihen kiinni. Ja ne männyt olis hyvä kuoria aika pikaseen jos olet ne märkänä just kaatanu vaikka tuo pöllis näyttää jo valmiiks laholta paskalta.
Tottelevainen Öykkäri
•
1 kk
Saahan noita lahonestoaineita kaupasta, tuskin ne montaa vuotta elinaikaa pidentää. Tervaus on yksi mitä varmaan on enneaikaan tehty, mutta ei sekään ikuista ole. Betonivalut ja sinkityt teräsjalat betoniin.
Kun on tylsää ja syksyllä perunat on halpoja ja suuria. Hommataan vanhaksi mennyt 6kg jauhesammutin ja ammutaan mömmöt kuusikkoon ja ruuvataan kahvaosasto pois paineastiasta.
Kodin sulakkeiden tulkinnassa kaipailisin apuja. Ajattelen ilmalämpöpumpun hankkimista ja tulikin pieni probleema kun mietin että kestäähän tän 1962 valmistuneen kämpän sähköistys koko vekotinta.
Datahubissa näkyy kämpän liittymälle seuraavat tiedot (mittari vaihdettu keväällä verkkoyhtiön toimesta uuteen eli tietojen pitäisi olla ajantasalla):
Sähköteho: 5.8 kW
Sulakekoko: 1x25.
Sulakekaapissa taas päävirta on 40A, ja sen lisäksi on seuraavat sulakkeet:
1x20A (Liesi),
3x16A (Keittiön pistokkeet, pyykinpesukone, kuivausrumpu),
6x10A (Eri huoneiden pistokkeet ja valaistus).
Nyt taas mietityttää että mikä nyt onkaan maksimimäärä watteja mitä voin vetää asuntooni. Omalla keharimatikallani saan että pääsulakkeen läpi voi vetää 9200w kerralla. Harvoin näin paljon sähköä käytetään, mutta en näkisi mitenkään ihmeellisenä että vaikkapa pyykinpesukone, kuivausrumpu, astianpesukone, uuni ja ilmalämpöpumppu vetävät samanaikaisesti maksimit seinästä irti. Sitten taas Datahubin tiedoilla maksimiteho olisikin vain 5800w, jolloin taas ei millään riittäis vaikka kaikki olisivat eri sulakkeiden takana.
Mitäs tässä nyt pitääkään näin maalikkona ottaa huomioon? En ala mitään sähkötöitä itsenäisesti tekemään vaan joka tapauksessa mahdolliset muutostyöt tilautan oikealta sähkäriltä, täältä haen vain ilmaista konsultaatiota.
Toi tosiaan on se pääkytkin. Se kestää sen 40A ja se on varmasti myös kyseisen keskuksen maksimivirta.
Sähköliittymäsi kuitenkin on 25A ja sen arvoinen sulake myös jostain tuota keskusta syöttävästä toisesta keskuksesta löytyy. Sillä 25 ampeerilla, eli 5750 Watilla on mentävä.
Jees, kiitoksia selvennyksestä. Harmi että pitää tuolla 5750 Watilla mennä, rajoittaa vähäsen samanaikaiskäyttöä. En kuitenkaan usko että käytännössä tästä mitään ongelmia tulisi kun harvoin kaikki nuo samanaikaisesti on päällä.
Ihmeellistä että asunnossani on suurempi kytkin kuin mitä sähköliittymässä. Eikös tässä ole se mahdollista että vedän vaikka 7000 Wattia hetkellisesti ja tämän vuoksi jossain talojakamossa jokin sulake pamahtaa? Tännehän ei ole pääsyä eli pitäis tässä tilanteessa pyytää huoltoa käymään katsomassa homma kuntoon.
40A päävirtakytkimessä ei sinänsä ole mitään ihmeellistä, sillä se lienee pienin saatavilla oleva. En muista koskaan kohdanneeni alle 40A keskukseen menevää kytkintä.
25A pääsulake kestää kyllä hetkellisesti melkoista ylikuormaa.
Käytämme evästeitä mukauttamaan käyttökokemustasi. Jatkamalla vierailua tällä verkkosivustolla hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää